Zwangerschap en geboorte

Zwangerschap en geboorte

Wat iedere moeder al lang weet, wordt ook door steeds meer onderzoeken gestaafd: al in de baarmoeder beleeft de baby veel. Hij of zij ervaart de omgeving en reageert op aanraking, aandacht en liefde.  Het kindje heeft al een weet van hoe het met moeder is, hoe het met vader is en hoe de omgeving is.

Om het kindje al in de baarmoeder te laten ervaren dat het welkom is en dat het goed is zoals het is, kunnen aanstaande ouders ervoor kiezen zich te laten begeleiden op haptonomische basis. In meestal 5, soms 6 ontmoetingen leren de ouders contact te maken met het kindje in de buik.  Het zijn individuele ontmoetingen, dus niet in een groep. Ieder ouderpaar legt op zijn eigen wijze contact met het kindje en het kindje met hen.

De baby leert zo, naast het vanzelfsprekende contact met de moeder, ook de vader al kennen.

De eerste bijeenkomsten zijn erop gericht om het contact te leggen en om ontspanning te creëren, waardoor het kindje de optimale ruimte in de moederschoot heeft.

In de laatste twee bijeenkomsten wordt uitgebreid aandacht gegeven aan de geboorte. Wat kan de moeder doen om de geboorteweg vrij te maken? Wat kan de vader doen om haar hierin te steunen? Wat kan aan het kindje meegegeven worden tijdens en vlak na de geboorte?

In nog één maal een ontmoeting na de geboorte wordt er aandacht besteed aan hoe de baby opgenomen en gedragen kan worden.Verder besteden we in deze sessie aandacht aan de grote veranderingen die de geboorte van hun kind in het leven van zowel de jonge moeder als de jonge vader kunnen hebben teweeg gebracht.

www.dezevenderichting.nl Copyright © All Rights Reserved